27.12.1957 Bericht dat Luisenhütte ontruimd moet worden door pachter

, , , ,

Historiek

Terug Volgende

1957 is een bewogen en moeilijk jaar voor Alfred. Financieel was het zeker geen meevaller. Vijf jaar is hij weg uit Hemiksem en het einde van de tunnel is nog niet in zicht.

Luisenhütte

De glasblazerij die verpacht werd aan Görgen loopt niet goed. Om de haverklap zijn er financiële problemen waardoor Alfred zich genoodzaakt ziet om bij Görgen te gaan werken om te trachten het tij te keren maar ook dat lukt niet. Om te overleven moet je kunnen produceren maar moet er ook verkocht worden en vermoedelijk zal het laatste een probleem geweest zijn. Uiteindelijk spreekt de rechtbank de ontruiming door de pachter uit op 27.12.1957. Het was namelijk zo gestipuleerd dat wanneer Görgen het pachtgeld niet stipt betaalde dat hij de maand erop moest ontruimen. :!: Zie ontruiming.

Am Fuchspfad

Door de problemen met zijn pachter in de Gottfried Kinkel Straße is het voor Alfred moeilijk om zich te focussen op zijn activiteiten. De eindbalans levert dan ook 9.448,47 DEM of 19.929 € (huidige waarde) verlies op. :!: Zie eindbalans.

Grevenmacher

Af en toe valt er nog wel eens een lijk uit de kast. Alfred zit met de nasleep van de laatste jaren en moet alles goed opvolgen, wat hij in princiep altijd correct doet. Of deze maning een vergetelheid was van hem of niet, heb ik niet teruggevonden. :!: Zie verzekering.

Klanten

Een Australisch glasbedrijf zoekt contact met Alfred om bewezen composities te verkopen o.a. voor robijnrood glas. Alfred kon als geen ander dit soort glas aanmaken. Voor zover ik kan zien is hij hier niet op in gegaan. :!: Zie robijnrood glas.

Jochmann sr

Van zijn vriend Fritz krijgt hij een droevige brief. Gisela, een dochter van Fritz sr was naar Australië geëmigreerd net zoals haar zuster Helga met haar man Hubert. Gisela was na een tijd terug bij haar vader omdat ze in Australië niet behandeld kon worden voor haar klierziekte. Wellicht ging het om lymfeklierkanker. Vermits Gisela geen ziekteverzekering had in Duitsland moest zij het volle pond betalen. Vader Fritz was 12 na het einde van WOII er terug bovenop aan het geraken toen dit noodlot hem trof. Hij geeft aan dat hij zijn inkomen moet verhogen en het aanbod van een uitgeverij wellicht gaat aannemen om zijn ervaringen en samenstellingen te publiceren. Hij gaat dit enkel doen nadat hij met zijn zoon hierover gepraat zal hebben. Gisela kan niet genezen worden en keert terug naar Australië. Haar vader blijft gebroken achter met de wetenschap dat zijn dochter gelukkig is in Australië maar dat hij haar nooit meer zal weerzien. Alfred heeft het niet gemakkelijk en zit financieel niet op rozen maar zijn vriend laat hij niet in de steek en helpt hem verder. :!: Zie Gisela.

Dagelijks leven

In de lente neemt Alfred een paar dagen om even te bekomen in Luxemburg. Voor de rest is het werken en trachten de trein op de rails te houden. Ondertussen is zijn (ex) vrouw definitief verhuisd en ingetrokken bij haar nieuwe partner. Om zoveel mogelijk zijn centen te sparen zegt hij o.a. zijn levensverzekering op in augustus. 1957 is weerom een heksenketel. Druk, druk en het licht aan het einde van de tunnel is nog niet in zicht. :!: Zie dagelijks leven.
Terug Volgende