Plugin installed incorrectly. Rename plugin directory 'translation-old' to 'translation'.

15.05.2014 Ontmoeting met Helga Hübner, dochter van Fritz Jochmann

, , ,

Het raadsel van het rouwkranslint

In 1987 kregen we van de advokaat die de erfgenamen moest opzoeken een rouwkranslint dat op het graf van Alfred gelegen had. Alfred stierf in eenzaamheid, kwaad op de wereld en op zichzelf. Wie waren dan deze 2 vrouwen? Vroeger was het de gewoonte dat de vrouw de naam van haar man overnam waardoor het extra moeilijk werd om te gaan zoeken. Als ik iemand zou kunnen terugvinden zouden het waarschijnlijk kinderen of kleinkinderen zijn, daar ging ik vanuit. Niets is echter minder waar. Helga uit Australië is 85 (2014) en straffer nog, ze is in mei 2014 tijdens haar reis door Europa speciaal langs Antwerpen gekomen

Zoektocht

Hoe begin je aan zoiets? Nergens was er enige aanwijzing of link te vinden. Dan maar begonnen met de zoektocht naar de namen in de Duitse telefoonboeken op 11.01.2014. Dat was onbegonnen werk. Waar woonden zij? In heel Duitsland vond ik 746 Wießner en 11039 Hübner. Dat was uiteraard een beetje veel om die allemaal te contacteren.Om gerichter te werken ben ik op internet in Australië gaan zoeken naar Hübner. Wellicht waren ze daar met iets minder naamgenoten en was het te hopen dat de naam niet anders geschreven werd zoals Huebner, Hubner. Daar had ik meer geluk, er waren er maar 60 in de telefoongids te vinden. In het slechtste geval kon ik ze allemaal aanschrijven en hopen dat er een positief resultaat uitkwam. Maar eerst wou ik proberen op een andere manier. Ik vond een artiste met dezelfde naam op internet maar dat was niet de Helga die ik zocht. Toen dacht ik bij mezelf: “Wat zou ik doen mocht ik emigreren?”. Uiteraard landgenoten opzoeken. Gevoelsmatig pikte ik op 18.01.2014 zonder het te weten de juiste Duitstalige vereniging eruit. De secretaris kende de naam Helga Hübner maar wist niet direct wie het was. Bij de eerstvolgende dansavond zou hij mijn bericht omroepen. 9 dagen later vond de dansavond plaats en bingo. Geen nazaten maar Helga zelf reageerde via haar vriend via mail:

Hi Hugo,

Your effort to find the Hubner family has been successful. I am Helga's partner and my name is Frank Kovacs (Hungarian born and emigrated to Australia in 1958) Helga told me many times about the connection between the Jochmann and Jecelin families.

Here is Helga's Story. …..

Daarna ging het erg snel en hebben we elkaar ontmoet in Antwerpen op 15.05.2014. Uiteindelijk heb ik amper 16 dagen gezocht en gevonden in Australië. Dat krijg je dikwijls niet voor elkaar in een landje als België. De mail die ik ontving heb ik enkele keren moeten nalezen zo onwerkelijk leek het. Zij zelf heeft tijdens haar bezoek meermaals verteld wat zij voelde op het moment dat haar naam en die van Alfred Jezelin afgeroepen werd. Stel je voor je sluit een belangrijke periode in je leven af en 27 jaar later is er plots iemand naar jou op zoek aan de andere kant van de wereld.

Helga's verhaal (mails van 27 en 30.01.2014)

Ik ben Helga Hübner, Loni's, Gizella's en Fritz's zuster. Mijn echtgenoot Hubert is gestorven. Mijn vader Fritz Jochmann was glastechnieker en expert in sierglastechnologie. Hij heeft verschillende praktijkgerichte artikels over glasproductie gepubliceerd.

Ik herinner me dat Alfred samen met zijn vrouw onze familie bezocht na de 2de wereldoorlog toen we zeer arm leefden in Konstein. Zij kwamen met een grote mooie wagen en hadden verschillende zakelijke besprekingen met mijn vader. Alfred was een gewiekst zakenman. Zij bezochten ons verschillende malen en namen ons mee op uitstapjes. Als zakelijke overeenkomst tussen mijn vader en Alfred kreeg mijn vader een som geld voor zijn formules en praktijkgerichte glasproductie fiches. Wij, de 3 meisjes, kregen elk een mooie gouden bracelet die ik koester en altijd draag als ik op stap ga. De 2 families werden bevriend. Mevrouw Jecelin was erg vriendelijk voor mij, zij gaf me heel wat kleding die zij niet meer droeg. Wij hadden namelijk ongeveer dezelfde gestalte.

Ik emigreerde naar Australië samen met mijn man Hubert. Mijn zuster Loni bleef contact houden met de Jecelins en mijn broer Fritz hielp veel in de glasblazerij van Alfred. Loni heeft Alfred lange tijd bezocht. Zij deed dit via openbaar vervoer van Schleiden naar Euskirchen totdat hij een kluizenaar werd, niemand vertrouwde, altijd op zijn hoede was voor iedereen met de idee dat ze aan het stelen waren van hem. Loni was erg teleurgesteld en ontgoocheld in wat hij geworden was.

Helga vertelt eveneens dat Alfred een donker kantje had. Ze vertelt dat bij een gelegenheid zij een ritje op het platteland maakten tezamen met Helga's vader en haar tweelingzuster. Onderweg dook een ree op vlak voor de auto. Alfred trok een vrolijk gezicht en gaf gas, ramde de ree tot grote verbazing van zijn passagiers. Hij stopte, stapte uit en laadde de nog stuiptrekkende ree in de koffer. Aangekomen in het dorp reed hij naar de dorpsbeenhouwer om het later uitgebeend af te halen. De Jochmann's waren in shock op dat moment.

Ontmoeting in AntwerpenOp 15.05.2014 was het dan zover. Een mooie zonnige dag, er kon weinig misgaan en toch. We zaten te wachten in de hal van het hotel toen mijn gsm afging. Het was Frank de partner van Helga. Bleek dat zij zich vergist hadden van trein. Ze waren eerst in de verkeerde richting gereden en waren nu op weg in de juiste richting. Dat viel dus nog best mee, alleen moest ik het parcours in de stad een beetje inkorten. Eens aangekomen was het eerste verhaal dat Helga met enthousiasme vertelde hoe ze verrast werden op de dansavond van hun club. We hebben het meerdere keren die dag gehoord in het Engels en het Duits, ze kon er nog altijd niet van over. De ontmoeting voelde wederzijds aan of we familie uit een ver land ontmoetten. Helaas was de dag snel voorbij maar heeft iedereen ervan genoten. Omdat we die dag Nederlands, Duits en Engels door elkaar praatten zijn alle gesprekken mits toelating van de gasten opgenomen op band. Het zou onbegonnen werk geweest zijn om nuttige informatie te noteren terwijl je met 3 talen tegelijk bezig zijt. Als voorsmaakje hoor je hier haar verhaal hoe ze de aankondiging op die bewuste dansavond ervaren had.


Klik hier of op het pijltje voor vertaling

Meer anekdotes zijn of worden in een aparte pagina opgenomen naargelang het beluisteren van de tape vordert.

Helga's glascollectie

Helga haar collectie is met de jaren een stuk uitgedund omdat ze stukken weggegeven heeft aan mensen die het glaswerk van haar vader apprecieerden. De stukken die ze nog heeft vindt je in de fotogalerij. Je zal merken dat hier en daar een '***' bij de foto staat wat wil zeggen dat dezelfde stukken ook in Alfred's archief voorkomen. Wie uiteindelijk deze stukken gemaakt heeft is nog niet duidelijk. Mogelijks wisselden ze stukken onder elkaar uit als voorbeeld of maakten ze beide soms dezelfde stukken. Dat is het onderwerp van verder onderzoek in de productieboekjes van Alfred.

Levensloop van de familie Jochmann


De levensloop van de familie die niet altijd over rozen liep is nog in ontwikkeling. Daarvoor wordt nog verdere info verzameld. De voorgeschiedenis wordt in deze paragraaf opgenomen. Het leven na de oorlog zal deels ook terug te vinden zijn in de biografie van Alfred aangezien Fritz en Alfred een belangrijke rol in elkaars leven hadden. Zij waren karakterieel tegenpolen maar hadden beide een onverzadigbare passie voor glas. Op menselijk vlak hadden ze wederzijds respect en steunden ze elkaar door dik en dun.

Terug

nl/bio/2014/01/2014.05.15_ontmoeting_met_helga_huebner_dochter_van_fritz_jochmann.txt · Laatst gewijzigd: 2016/11/04 00:41 door admin